loading

Aromaterapi

Aromaterapi

Yaklaşık 6000 yıllık bir geçmişe sahip olan aromaterapi'nin ilk olarak mumya yapımında eski Mısır Uygarlığı tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Aynı çağlarda, eski Çin Uygarlığı tarafından da aromaterapi yağları ve bitkileri tanrıya olan şükranın bir ifadesi olarak kullanılmaktaydı. Esasen bir koruyucu hekimlik sistemi olan Aromaterapi'nin kullanım alanı günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş olmakla birlikte bitkisel yağların geniş iyileştirici etkileri halen bilinmekte ve kabul edilmektedir.
Aromaterapi uygulamalar hastalığa tek başına çare bulmaktan öte, gerek vücut ve gerekse ruh sağlığı için geniş kapsamlı bir etkileşim oluşturarak tedavi öngören uygulamalardır. Vücut ve ruh, aromaterapide bir bütün olarak ele alınır ve herhangi birinde meydana gelen bir rahatsızlık veya düzensizliğin gideri üzerinde de olumsuz etkiler oluşturacağı kabul edilir.
Aromaterapi, bilgi ve beceri ile uygulandığında güvenilir ve zararsız bir destekleyici tedavi şeklidir. Ancak, bazı bitki türlerinin yağlarının oldukça zehirli olduğu unutulmamalıdır. Aromaterapi güvenli ve doğal bir destekleyici tedavi şekli olmakla birlikte, kullanılan yağların organizma üzerindeki etkileri dolayısıyla ancak belirli kurallara uygun olarak uygulanması durumunda güvenli olacaktır. Aromatik maddeler, çok eski zamanlardan beri psikolojik etkileri için kullanılmıştır. Bir çok kayıt, bu maddelerin gerek parfüm olarak, gerek Mezopotamya, Mısır, Yunan ve Roma uygarlıklarına ait dibi törenler ile tarih boyunca günümüze kadar gelmiş olan çeşitli kullanım alanlarına tanıklık etmektedir. Bazı kokular zevk verir, bazıları sadece birini etkilerken, diğerleri duyguların belli belirsiz gölgelerini çağrıştırır. Bir kısmı bir anının canlanmasını sağlarken, bazı kokular refleks uyarısı nedeni ile korkunç olabilir ve hatta kusmaya yol açabilir.

Bitkisel Yağların Psikolojik Etkileri

ANASON YAĞI:

Canlılık hissi verir.

FESLEĞEN YAĞI:

Güçlendirici, uyarıcı bir yağ olan fesleğen, konsantre olma zorluğu çekenler, dikkati kolayca dağılanlar, kararsızlık ve disipline olma zorluğu içinde olanlar için faydalıdır. Duygusal açıdan kırılgan olanlara güç verir ve düzenleyici olarak depresyon, endişe, histeri ve ruhsal yorgunluk tedavisinde kullanılır.

DEFNE YAĞI:

Hafif bir uyuşturucu olan defnenin yatıştırıcı etkisi vardır.

KARABİBER YAĞI:

Hayal kırıklıklarında dayanma gücü verir ve zihnin karar vermesini güçlendirir. Duygusal etkilere kayıtsız olan kişilerin daha sıcak bir ruh haline geçmelerini sağlar.

PAPATYA YAĞI:

Fiziksel ve ruhsal bir rahatlatıcı olan papatya, depresyon, korku, histeri ve gerilimi yatıştırır. Endişe içinde olanlar için yatıştırıcıdır. Tedirginlik, huzursuzluk, öfke ve sabırsızlık durumlarında sükunet verir.

TARÇIN YAĞI:

Zindeleştiren bir yağ olan tarçın, yorgunluk ve güçsüzlük durumlarında faydalıdır.

KİMYON YAĞI:

Kimyon yağı zihinsel işlemleri uyarıcı, güçlü bir düzenleyicidir.

OKALİPTÜS YAĞI:

Kişiye konsantrasyon ve zihin açıklığı sağlar. Enerjilerin dengesiz olduğu durumlarda kullanılır.

REZENE YAĞI:

Sıkıntılı zamanlarda güç ve cesaret verir. Stresli zamanlarda tepki olarak yeme sonucu oluşan oburluk ve alkolizm için kullanılır.

ARDIÇ YAĞI:

Bedene olan etkisi gibi, ardıç zihin için de uyarıcı, berraklaştırıcı ve destekleyicidir. Zihnin gereksiz bilgilerden arındırılmasına yardımcı olurken, aynı zamanda endişe, depresyon, hafıza kaybı ve duygusal tükenmişlik durumlarında fayda sağlar.

LAVANTA YAĞI:

Lavanta düzenleyici bir ilaçtır. Bir moddan diğerine atlayan duyguları dengeleyerek endişe, panik ve histeriyi yatıştırırken depresyon ve halsizlik durumlarında kişiye canlılık sağlar. Uykusuzluk için genel olarak faydalıdır ve manik-depresyon tedavisinde kullanılabilir.

LİMON YAĞI:

Yanan bir kalbi ve zihni yatıştırır, tazeler. Düşüncelere berraklık sağlar.

MELİSSA YAĞI:

Yatıştırıcı ve canlandırıcı bir yağ olan Melissa, duygusal blokların kişinin acı çekmesinde etken olduğu durumlarda faydalı bir ilaçtır. Şok, panik, histeri için kullanılır ve aşırı duyarlı kişileri yatıştırır. Acı içindeki kişiler bu yağ ile olumlu bir bakış açısı kazanabilirler.

PORTAKAL YAĞI:

Enerjisi durgunlaşmış kişiler için yararlıdır. Kasvetli düşüncelerden ve can sıkıntısından arındırır, olumlu bir bakış açısı sağlar ve enerji verir. Portakal yağı psikolojik gerilim ve strese karşı koruma sağlar.

NANE YAĞI:

Kişinin sinirsel heyecan nedeniyle titrediği durumlarda faydalıdır, sinirsel güçsüzlükte güç sağlar. Nanenin etkileyici kokusu, şok ve histeri durumunda kişiyi yatıştırır.

KIRMIZI BİBER YAĞI:

Canlandırıcı ve uyarıcıdır. Yorgunluk ve bitkinlik durumlarında zihinsel enerjiyi arttırır.

ÇAM YAĞI:

Yorgun zihni güçlendirir ve canlandırır.

BİBERİYE YAĞI:

Birikmiş çöpleri temizler. Kendini hafıza zayıflığı veya zihin karışıklığı şeklinde gösteren zihinsel fonksiyon kaybı durumunda kullanılır. Histeri, tembellik, üzüntü ve "Pazartesi Sendromu"na biberiyenin canlandırıcı özellikleri ile yardımcı olunabilir.

SANDAL YAĞI:

Dinginlik veren bu yağ, saplantılar, gerginlik, gelecek olaylar veya hata korkusu, emniyetsizlik, kendini eleştirmek ve güven eksikliği ile kuşatılmış olanlar için bir nimettir. Cinsel iktidarsızlık ve frigidite durumlarında kullanımı ile ünlüdür ve içgüdüsel duyuların gelişmesine yardımcı olur.

YLANG YLANG YAĞI:

Kendilerini aşırı eleştirenlere ve güvensiz olanlara kendine değer verme hissi sağlar ve kolay telaşlanan mizaçları yatıştırır. Endişe, depresyon, uykusuzluk ve şok durumlarında faydalı olduğu gibi, geleneksel olarak cinsel iktidarsızlık ve frigidite durumlarında afrodizyak olarak kullanılır.

X